BEHIND THE SCENE OF FISKDAMMEN! - Vlog

2016-08-30 | 09:54:54 | Videoblogg |

Då var det måndag igen...

2016-08-29 | 09:20:00 | Dagbok 2016 |

Nu när jag har flyttat till min morbror finns det möjlighet att göra smoothies och jag är helt såld! Så galet gott! När jag flyttar till eget måste jag köpa en egen smoothie...-maker(?). Finns inget bättre än att sitta och smutta på en smoothie medan man gör sitt smink och kollar på Jaclyn Hill i bakgrunden. <3 Kärlek right there!
 
Idag har jag lite så mycket på min to do-lista. Jag har mina möten på psykiatrin som vanligt och sedan hoppas jag på att få åka ut till IKEA med min älskade mamma som är nere hos oss i några dagar.

My new ubsession!

2016-08-27 | 10:42:00 | Shopping | Tankar |

Detta är min senaste ubsession!
Jag är helt såld! Kan inte sluta spruta denna på mig. Kommer från Viktoria's Secret and I love it! Så går det när jag bara ska in och kolla på VS när jag har vägarna förbi. Farligt! ^^ Köpte den här om dagen när jag va in till Stockholm City.

Bästa shoppingrundan i mitt liv!

2016-08-25 | 19:50:00 | Dagbok 2016 |

Idag har jag varit i city och shoppat. Jag var ner på Östermalm och Sephora, upp till Victoria Secret och sedan in på Mac. Kanske låter som en jätteytlig shoppingrunda men I LOVED IT! Köpte inget på Sephora. Det var för mycket som jag ville ha och hade råd med typ en produkt och jag kunde inte välja bara en så det blev ingen. ;-) Har aldrig känt mig så hemma som på denna shoppingrunda. Det var fantastiskt!
Inhandlade i alla fall en parfym/mist inne på VS som heter Eau So Sexy och den luktar FANTASTISKT! På Mac blev det en concealer och ett läppstift i färgen morange. En färg jag aldrig hade ens prövat om jag inte bad om hjälp att välja ut en färg. Orange på ett läppstift är något jag aldrig prövat innan men nu när jag har gjort det är jag glad åt att jag gjort det och att jag köpte det.

Tag - 8 DUMMA SAKER JAG HÖRDE NÄR JAG HADE ANOREXIA

2016-08-19 | 15:12:00 | Fri från anoerxi, Social fobi, Paniksyndrom & Borderline | Om Cajsa |

Nu har ju sanningen kommit fram till er att jag har kommit tillbaka in i min ätstörning ett bra tag sen tillbaka och något som går runt just nu är ju Linns blogg och hennes inlägg om 8 dumma saker hon hörde när hon hade anorexia. Här kommer mitt! Eftersom att det är väldigt personligt så hör vi alla olika och reagerar på olika sätt. Vissa saker är samma som hennes men jag kansek har reagerat på andra sätt eller har annat att kommentera. INGEN text är den samma som hennes men vissa påståenden kan vara dessamma helt enkelt. ;-)
 
Det står fortfarande i min journal att jag har anorexia nervosa men jag skulle nog påstå att jag mer har EDNOS (vanliga ätstörningar) då min relation till mat ser lite anorlunda ut nu än det gjorde för två år sedan.
 
P.S. Detta är ingen tag egentligen, jag har gjort det till det. D.S.
 
NU KÖR VI!
 
1. "Men varför kan du inte bara äta? Det är ju gott!" 

Om det var så enkelt skulle jag bara göra det. Det handlar inte bara om maten. Det handlar om vad jag tänker om mig själv, vad jag kommer tänka om jag äter vad andra tycker om mig och kommer tycka om jag äter. Vad som kommer hända i längden, vad som händer direkt efter. "Det är gott" kan vara det som till och med är jobbigt. Tänk om jag äter en tugga, då kanske jag inte kan sluta!


Gör i stället så här:
Som Linn skrev; Försök vara förstående. Du behöver inte förstå och du bör heller inte säga att du gör det. Få personen att inse att du alltid finns där, stöttar och inte dömer varken handlingar eller tankar. Sitt med personen och ät själv och lägg inte fokus på varken maten eller varje specifik gaffel de äter.


2. "Va bra att du åt!" 

Påpeka inte att personen har ätit även om det är för att ge beröm och visa att personen har gjort något bra. Personen i fråga kommer tycka att hon gjort något dåligt och om du påpekar det blir det som en utskällning. Och personen vill ju heller inte att du lägger energi på att hon har ätit för hon vill helst bara glöma det så fort som möjligt så lika bra att du gör det också! 


Säg i stället så här: "Ska vi titta på tv nu?". Byt fokus. Eller om du ser att personen är nere, fråga om hon vill prata om det eller om ni ska hitta på något nytt.


3. "Vad fin du har blivit!/Du ser frisk ut!/Du ser ut att må bra!" 

Självfallet ska man kunna ge en person beröm för något men påpeka inte utseendet. Det är detsamma som att säga "vad fet du är!" Vi är MÄSTARE på att göra om det mest positiva till det mest negativa du kan tänka dig! 

Säg i stället så här: 
"Vad fint sminkad du är!", "Vad fina kläder!", "älskar dina ögon!" etc... Förstår ni mitt tänk?


4. "Har du ätit idag?" 

Detta är kanske inget dumt att fråga men jag ville ta upp det i alla fall för att detta KAN bli föda till personens ätstörning. Med det menar jag att tankar kan komma som "det syns att jag inte ätit idag! Fan va bra! då kan jag fortsätta så här så kommer jag bli smalare och smalare". Eller "jag för uppmärksamhet...jag är inte osynlig....kanske borde fortsätta såhär".  

Gör i stället så här: 
Det finns inget du kan göra. Tänk bara på att vara försiktig så att det inte föder något. Ställer du frågan så har du ansvaret. En vän till mig har en tendes att fråga detta och är jag då ärlig och säger 'nej' så kan hon ju inte bara lämna det där utan brukar be mig äta något med henne. Men tvinga inget! Du är inte personens terapeut, du är en vän. Jag föreslår att du inte ställer denna fråga om du inte är berädd på ett ärligt svar eller inte redo att acceptera en lögn. Säger personen att hon ätit, spinn då inte vidare!

 

5. "Anorexi och andra ätstörningar är ju egentligen ingen sjukdom eller ett problem för den delen!" 

Så skulle du ju inte säga till en med cancer eller någon annan sjukdom, eller hur? Jag kommer inte hem till dig när du ligger deckad i sängen assjuk och inte kan röra dig och säger "upp och hoppa, du är egentligen inte sjuk!", du skulle ju ta jätteilla vid dig och känna dig kränkt som anses inte vara sjuk när du själv vet att du är det.


Gör i stället så här:
Om personen är bekväm med att svara på frågor ring sin ätstörning så ställ frågor och försök att förstå istället. Anser du fortfarande att en person med ätstörningar inte är sjuk eller har ett egentligt problem, säg ingenting i sådana fall. Det är en synpunkt som inte behöver vädras, speciellt inte inför en som faktiskt är sjuk, oavsett vad du tänker. 

Ätstörningar ÄR en sjukdom och det DÖDAR flera unga fina tjejer och killar varje år!
Som ni kanske märker brinner jag lite extra för denna punkt och blir nästan arg när jag skriver om den. Vill inte vara elak i tonen eller så. Jag har bara hört folk säga detta till mig fler än en gång innan och jag blir så arg!


6. "Har du anorexi? det syns inte, du ser ju så normal ut!" 

Det är det värsta du kan säga. Vi är åter igen inne på det där med att inte kommentera hur någon ser ut och en ätstörning sitter inte på utsidan är framför allt något som sker i din mentala hälsa och tillstånd. Att påpeka något liknande är en stor trigger!

Gör i stället så här: Om någon valt att bekänna sin anorexi eller ätstörning till dig så räcker det till svars med ett "Jaha!" eller att du kanske frågar följdfrågor som "Jag hade ingen aning, vill du prata om det?" Eller "Jag vill gärna lära mig mer om du vill berätta".


7. "En med anorexia äter ju inte alls!" 

Åh, jo! Det gör vi! En stor grej med ätstörningar är att man inte klarar av att äta med andra. Man vill ha full koll på omgivningen, på sitt intag och på....ja allt egentligen. Vi vill inte att omgivningen ska veta om att vi äter. Vi är lite som superhjältar, omgivningen ska tro att vi klarar av vad som helst när det kommer till svält. INGET kan ta död på oss! Vi kan skita i och äta hur länge vi vill och leka med döden men inget kommer någonsin att hända! Men vad som sker bakom låsta dörrar har ingen någon aning om.

Gör så här: I detta tillfälle är det bäst att inte säga någonting. Det man kan göra istället är att utbilda sig själv. Lär dig lite mer om ätstörningar och anorexi på nätet, ungdomsmottagningen eller ring någon sjukvårdsupplysning. 


8. "Du är inte tjock!" 

Supersnäll sak att säga med hjärtat på rätt plats men det kommer ALDRIG att bita sig fast. För många ätstörda så vet man egentligen att man inte är tock. När man ser sig i spegeln ser man precis samma sak som omgivningen ser men det vi gör som får oss att KÄNNA oss feta ska jag nu berätta för er.

Tänk att ni tar en bild på en smal tjej från nätet. Ni her in den i photoshop eller liknande och börjar zooma in på en kroppsdel ni vill fokusera på, vi säger låren. Nu har ni zoomat in och låret är det ända ni tänker på, inget annat. Ni granskar det noga och ser minsta inperfection och fel, nu börjar ni tänka att det är fult, äckligt och se....det växer! Låret blir fetare och fetare. Helt plötsligt är detta fina pefekta lår på denna underbara fina smala tjejen inte så perfekt längre. DET är vad som händer för en ätstörd. Vi granskar, tänker och förvränger och till sist har vi gjort det så ofta att det är det ända vi kan tänka på även om vi i helhet egentligen ser något helt annat.

Sedan finns det de ätstörda som också har BDD (Body Dysmorphic Disorder) då man inte alls kan se vad alla andra ser. Man ser bara ett 'fetto' och även ens vanliga utseende förvrängs. Ens ansikte, kroppshållning och mycket mer som jag inte ska gå in på nu för det är faktiskt en helt annan sjukdom men som ofta hänger ihop med ätstörningar men behöver inte vara en självklarhet i allas historia.


Vi är alla olika och mycket av det jag har skrivit kanske inte stämmer in på vissa men stämmer in helt på andra. Ätsötrningar är en väldigt individuell sjukdom och eftersom att maten är ett symptom av maten och inte själva problemet då det hela sitter i huvudet och den mentala hälsan kan man skriva så mycket mer som sägs och antas om ätstörningsproblematiken. Hoppas att detta har kunnat ge lite mer och ny insikt i sjukdomen. Ni får gärna ställa frågor om ni har det så ska jag svara så gott jag kan.

Kan mitt psykiska mående ha påverkat min hy?

2016-08-17 | 17:31:29 | Fotografi - Ego | Fri från anoerxi, Social fobi, Paniksyndrom & Borderline | Tankar |

Jag har den senaste tiden haft HEMSK hy. Ansiktet har varit fullt av prickar. Inte finnar, små små prickar i hela pannan ner över tinningarna. Tror det har berott på mitt dåliga mående för nu när jag börjat må lite bättre, börjat sminka mig igen och därav också ta hand om min hud lite bättre börjar det försvinna.
Någon som har eller har haft liknande problem?
Hur gjorde ni för att bli av med det?
 
Det är så skönt att jag denna tid som jag varit utskriven från psykiatrins helgygn mått bättre. Ångest har jag ju men inget är lika hemskt som det har varit. Hoppas verkligen på att detta är något som kommer hålla i sig och inte har med att det är sommar att göra. Brukar kunna må lite bättre på sommarperioden och sedan blir det hemskt fram till hösten igen. Håll tummarna för att detta braiga mående håller i sig!

När promenaden blir bättre än förväntad

2016-08-16 | 20:33:44 | Dagbok 2016 |

Jag och min moster tog oss en pokémon-promenad här om dagen till fiskdammen som ligger någon kilometer från mamma och pappa. Den har i flera år varit igenvuxen och ingen har tagit hand om den men nu har man städat upp och det går igen att gå i spåret runt sjön och vattnet är mycket klarare igen. Vi satt och bara njöt av solen och utsikten ett bra tag i våran promenad. Ville hur som helst bara dela med mig av bilderna. :)

NÄR TVÅ VUXNA INTE KAN SKÄRPA SIG! - Vlog

2016-08-15 | 10:49:39 | Videoblogg |

Vad passar sig till bröllop?

2016-08-12 | 22:10:59 | Fashion inspo | vissionboard |

| 1. | 2. 3. |
 
Jag vet inte vad jag ska köpa mig när mina vänner gifter sig. Vilken tycker ni? Det var fler klänningar till en början men nu har jag lyckats dra ner det till dessa tre. Hjälp mig!

Mina vänner ska gifta sig!

2016-08-11 | 18:42:19 | Tankar |

Jag har fått den äran att komma på mina vänner Samantha och Alexanders bröllop i höst! Känner mig otroligt tacksam för inbjudan och ser fram emot att vara en del av deras viktiga dag! <3 Ser fram emot deras bröllop, deras kärlek är så äkta och vacker och Samantha kommer bli en så galet vacker brud! 

Makeup Geek

2016-08-10 | 19:42:34 | Fotografi - Fashion | Övrigt |

För ett tag sedan fick madlady.se in Makeup Geek och nu har jag dem i min hand!
Jag hoppas på att snart även få hem tomma magnetiska paletter som jag kan förvara dem i men mitt paypal-konto fungerar inte som det ska så har inte kunnat besätlla någon från ebay ännu. Det är mest bruna och röda nyanser då det är vad jag brukar använda mest men festade till med en blålila nyans också som heter Balcklight och jag hoppas på att köpa in fler crazy färger i framtiden. :)

ÄR VI REDAN VUXNA!? - Vlog

2016-08-09 | 17:17:52 | Videoblogg |

redigerar, planerar och lättar på hjärtat om min nya kurator

2016-08-08 | 18:16:00 | Dagbok 2016 | Fri från anoerxi, Social fobi, Paniksyndrom & Borderline |

Idag spenderar jag tiden bakom datorn. Redigerar ikapp mig i vloggar som ska upp och redan är uppe på youtube. Åker snart upp till Sundsvall igen och vill ha allt klart innan dess så att jag inte behöver oroa mig och kan vlogga som vanligt igen.
Har varit hos min kurator idag och så har vi kronglat till det med tider för veckan med dispensären så måste fixa det innan jag åker också....Helt enkelt, mycket att fixa innan jag åker. Mötet gick för övrigt bra. Min nya kurator är bra och det känns galet bra, med tanke på vilken ångest jag hade inför att min kurator skulle sluta och jag skulle behöva byta.

Pokémon har tagit över min vardag! - Vlog

2016-08-05 | 16:10:36 | Videoblogg |

Katten har varit på äventyr!

2016-08-04 | 21:50:12 | Dagbok 2016 |

God kväll mina kära små vänner!
Idag har det varit full rulle. Å andra sidan har det varit dull rulle varje dag sedan jag kom tillbaka från Sundsvall så det var ju ingen nyhet. Jag började dagen med att plocka lite i rummet och i garderoben, sedan hade jag tvättstuga som planerat. Var hem till mormor och morfar för att hämta grejer, till affären och sedan haft en lugn kväll 'hemma'. Känns fel att kalla det mitt hem redan då jag bara bott här i några dagar men gillar inte faktumet att inte kunna säga att jag är hemma när jag är där jag bor....Nu blev det komplierat detta... xD Min katt har varit med på alla dessa äventyr och hon gillade inte riktigt att åka buss. Hon gillar att vara ute i sin vagn men bussen...det var ingen höjdare.
Nu ska jag ta och sova. Trött som f*n nu. Har mycket framför mig i morgon med så lika bra att få mig min "skönhetssömn".

Flytten börjar ta form

2016-08-03 | 13:11:20 | Dagbok 2016 |

Nu börjar saker och ting falla på plats. Börjar få ordning i mitt nya rum och boende och börjar känna mig mer hemma. Också fixat internet till lägenheten så nu har jag massor att göra vad det gäller blogg och youtube. Ligger efter så otroligt mycket! 
Ska hem till mormor och morfar idag och hämta min älskade katt så att hon får flytta in också och i morgon har jag tvättstuga på schemat. Ser faktiskt fram emot tvättstuga. Så skönt att göra vuxna sysslor igen på väldigt länge. Mormor har liksom gjort allt för mig de senaste 4 åren fast att jag har viljat göra det själv.

bloglovin
Namn:Cajsa Lindahl
Kommer ifrån:Sundsvall
Bor:Stockholm
Gör:Sångerska, show- & musikalartist och amatörfotograf.
Aktuell:Musiklärare
Ingen tävling pågår just nu.

No showreel made or done yet. Still working on it.