Tag - 8 DUMMA SAKER JAG HÖRDE NÄR JAG HADE ANOREXIA

2016-08-19 | 15:12:00 | Fri från anoerxi, Social fobi, Paniksyndrom & Borderline | Om Cajsa |

Nu har ju sanningen kommit fram till er att jag har kommit tillbaka in i min ätstörning ett bra tag sen tillbaka och något som går runt just nu är ju Linns blogg och hennes inlägg om 8 dumma saker hon hörde när hon hade anorexia. Här kommer mitt! Eftersom att det är väldigt personligt så hör vi alla olika och reagerar på olika sätt. Vissa saker är samma som hennes men jag kansek har reagerat på andra sätt eller har annat att kommentera. INGEN text är den samma som hennes men vissa påståenden kan vara dessamma helt enkelt. ;-)
 
Det står fortfarande i min journal att jag har anorexia nervosa men jag skulle nog påstå att jag mer har EDNOS (vanliga ätstörningar) då min relation till mat ser lite anorlunda ut nu än det gjorde för två år sedan.
 
P.S. Detta är ingen tag egentligen, jag har gjort det till det. D.S.
 
NU KÖR VI!
 
1. "Men varför kan du inte bara äta? Det är ju gott!" 

Om det var så enkelt skulle jag bara göra det. Det handlar inte bara om maten. Det handlar om vad jag tänker om mig själv, vad jag kommer tänka om jag äter vad andra tycker om mig och kommer tycka om jag äter. Vad som kommer hända i längden, vad som händer direkt efter. "Det är gott" kan vara det som till och med är jobbigt. Tänk om jag äter en tugga, då kanske jag inte kan sluta!


Gör i stället så här:
Som Linn skrev; Försök vara förstående. Du behöver inte förstå och du bör heller inte säga att du gör det. Få personen att inse att du alltid finns där, stöttar och inte dömer varken handlingar eller tankar. Sitt med personen och ät själv och lägg inte fokus på varken maten eller varje specifik gaffel de äter.


2. "Va bra att du åt!" 

Påpeka inte att personen har ätit även om det är för att ge beröm och visa att personen har gjort något bra. Personen i fråga kommer tycka att hon gjort något dåligt och om du påpekar det blir det som en utskällning. Och personen vill ju heller inte att du lägger energi på att hon har ätit för hon vill helst bara glöma det så fort som möjligt så lika bra att du gör det också! 


Säg i stället så här: "Ska vi titta på tv nu?". Byt fokus. Eller om du ser att personen är nere, fråga om hon vill prata om det eller om ni ska hitta på något nytt.


3. "Vad fin du har blivit!/Du ser frisk ut!/Du ser ut att må bra!" 

Självfallet ska man kunna ge en person beröm för något men påpeka inte utseendet. Det är detsamma som att säga "vad fet du är!" Vi är MÄSTARE på att göra om det mest positiva till det mest negativa du kan tänka dig! 

Säg i stället så här: 
"Vad fint sminkad du är!", "Vad fina kläder!", "älskar dina ögon!" etc... Förstår ni mitt tänk?


4. "Har du ätit idag?" 

Detta är kanske inget dumt att fråga men jag ville ta upp det i alla fall för att detta KAN bli föda till personens ätstörning. Med det menar jag att tankar kan komma som "det syns att jag inte ätit idag! Fan va bra! då kan jag fortsätta så här så kommer jag bli smalare och smalare". Eller "jag för uppmärksamhet...jag är inte osynlig....kanske borde fortsätta såhär".  

Gör i stället så här: 
Det finns inget du kan göra. Tänk bara på att vara försiktig så att det inte föder något. Ställer du frågan så har du ansvaret. En vän till mig har en tendes att fråga detta och är jag då ärlig och säger 'nej' så kan hon ju inte bara lämna det där utan brukar be mig äta något med henne. Men tvinga inget! Du är inte personens terapeut, du är en vän. Jag föreslår att du inte ställer denna fråga om du inte är berädd på ett ärligt svar eller inte redo att acceptera en lögn. Säger personen att hon ätit, spinn då inte vidare!

 

5. "Anorexi och andra ätstörningar är ju egentligen ingen sjukdom eller ett problem för den delen!" 

Så skulle du ju inte säga till en med cancer eller någon annan sjukdom, eller hur? Jag kommer inte hem till dig när du ligger deckad i sängen assjuk och inte kan röra dig och säger "upp och hoppa, du är egentligen inte sjuk!", du skulle ju ta jätteilla vid dig och känna dig kränkt som anses inte vara sjuk när du själv vet att du är det.


Gör i stället så här:
Om personen är bekväm med att svara på frågor ring sin ätstörning så ställ frågor och försök att förstå istället. Anser du fortfarande att en person med ätstörningar inte är sjuk eller har ett egentligt problem, säg ingenting i sådana fall. Det är en synpunkt som inte behöver vädras, speciellt inte inför en som faktiskt är sjuk, oavsett vad du tänker. 

Ätstörningar ÄR en sjukdom och det DÖDAR flera unga fina tjejer och killar varje år!
Som ni kanske märker brinner jag lite extra för denna punkt och blir nästan arg när jag skriver om den. Vill inte vara elak i tonen eller så. Jag har bara hört folk säga detta till mig fler än en gång innan och jag blir så arg!


6. "Har du anorexi? det syns inte, du ser ju så normal ut!" 

Det är det värsta du kan säga. Vi är åter igen inne på det där med att inte kommentera hur någon ser ut och en ätstörning sitter inte på utsidan är framför allt något som sker i din mentala hälsa och tillstånd. Att påpeka något liknande är en stor trigger!

Gör i stället så här: Om någon valt att bekänna sin anorexi eller ätstörning till dig så räcker det till svars med ett "Jaha!" eller att du kanske frågar följdfrågor som "Jag hade ingen aning, vill du prata om det?" Eller "Jag vill gärna lära mig mer om du vill berätta".


7. "En med anorexia äter ju inte alls!" 

Åh, jo! Det gör vi! En stor grej med ätstörningar är att man inte klarar av att äta med andra. Man vill ha full koll på omgivningen, på sitt intag och på....ja allt egentligen. Vi vill inte att omgivningen ska veta om att vi äter. Vi är lite som superhjältar, omgivningen ska tro att vi klarar av vad som helst när det kommer till svält. INGET kan ta död på oss! Vi kan skita i och äta hur länge vi vill och leka med döden men inget kommer någonsin att hända! Men vad som sker bakom låsta dörrar har ingen någon aning om.

Gör så här: I detta tillfälle är det bäst att inte säga någonting. Det man kan göra istället är att utbilda sig själv. Lär dig lite mer om ätstörningar och anorexi på nätet, ungdomsmottagningen eller ring någon sjukvårdsupplysning. 


8. "Du är inte tjock!" 

Supersnäll sak att säga med hjärtat på rätt plats men det kommer ALDRIG att bita sig fast. För många ätstörda så vet man egentligen att man inte är tock. När man ser sig i spegeln ser man precis samma sak som omgivningen ser men det vi gör som får oss att KÄNNA oss feta ska jag nu berätta för er.

Tänk att ni tar en bild på en smal tjej från nätet. Ni her in den i photoshop eller liknande och börjar zooma in på en kroppsdel ni vill fokusera på, vi säger låren. Nu har ni zoomat in och låret är det ända ni tänker på, inget annat. Ni granskar det noga och ser minsta inperfection och fel, nu börjar ni tänka att det är fult, äckligt och se....det växer! Låret blir fetare och fetare. Helt plötsligt är detta fina pefekta lår på denna underbara fina smala tjejen inte så perfekt längre. DET är vad som händer för en ätstörd. Vi granskar, tänker och förvränger och till sist har vi gjort det så ofta att det är det ända vi kan tänka på även om vi i helhet egentligen ser något helt annat.

Sedan finns det de ätstörda som också har BDD (Body Dysmorphic Disorder) då man inte alls kan se vad alla andra ser. Man ser bara ett 'fetto' och även ens vanliga utseende förvrängs. Ens ansikte, kroppshållning och mycket mer som jag inte ska gå in på nu för det är faktiskt en helt annan sjukdom men som ofta hänger ihop med ätstörningar men behöver inte vara en självklarhet i allas historia.


Vi är alla olika och mycket av det jag har skrivit kanske inte stämmer in på vissa men stämmer in helt på andra. Ätsötrningar är en väldigt individuell sjukdom och eftersom att maten är ett symptom av maten och inte själva problemet då det hela sitter i huvudet och den mentala hälsan kan man skriva så mycket mer som sägs och antas om ätstörningsproblematiken. Hoppas att detta har kunnat ge lite mer och ny insikt i sjukdomen. Ni får gärna ställa frågor om ni har det så ska jag svara så gott jag kan.Usch vad jobbigt att läsa vad du har gått igenom. Hoppas du mår bättre nu med kosten och så.

Aha okej så är jag med

Svar: Det går i perioder. Nu efter utskrivningen har jag mått ganska bra så jag har ätit nästan utan ångest men känner hur det börjar krypa sig på igen.
Cajsa

2016-08-19 - 15:33:38

Sånt bra och viktigt inlägg!

Svar: Tack för att du tyckte det. Det har legat i min utkast länge nu då jag inte har mått så bra att jag pallat lägga upp detta men nu orkade jag. :)
Cajsa

2016-08-19 - 15:45:27

okej jag hade också sånt problem med maten i somras då jag hade mycket träning i huvudet på mig men nu har jag inte det längre.

det skulle vara roligt att ses men vet inte om jag har tid vi kommer vara i Stockholm på fredag då ska vi besöka skansen sen på lödagen så åker vi till Skärholmen kommer bo hos min moster i Huddinge

2016-08-19 - 17:18:15

Väldigt bra skrivet! Det är ju så svårt för en som inte vart med om det själv att kunna sätta sig in i det, och vi kanske tror att vi säger något bra och snällt fast det egentligen får helt motsatt effekt. Massa kramar <3

Svar: Jo men precis, det är det som är tanken bakom inlägget, att man ska veta vad som är lite aj-aj att säga som man kan tro är snälla och bra saker att säga. :)
Cajsa

2016-08-19 - 17:21:32

Såå bra inlägg!!

Svar: Vad bra att det uppskattas. <3
Cajsa

2016-08-19 - 18:19:01

sv: hehe tack :p

2016-08-19 - 19:17:57

få jag skicka ett meddelande till dig på fb har varit med om en tråkig sak vill inte ta det här på bloggen

2016-08-19 - 22:54:18

Vilken dag kan du träffas? Jag kan nästa vecka. Har hittills bara en tid att passa nästa onsdag kl 2.

2016-08-20 - 08:03:49

Angående om förra kommentarern så kan du ignorera det. Det har blivit bättre med saken som har hänt.

2016-08-20 - 08:39:24

Japp skönt att det är bättre idag iallafall

2016-08-20 - 13:17:14

Väldigt intressant att läsa tycker jag som inte är så insatt i denna sjukdom...tråkigt att du har och går igenom detta men som sagt väldigt intressant att få lära sig lite mer om det.

Svar: Jo, jag tyckte det var ett viktigt inlägg att lägga upp.
Cajsa

2016-08-20 - 15:33:57

Bra inlägg

Svar: Tack. Tyckte det va viktigt att dela med mig av vad jag tyckte var/är jobbigt också eftersom att det är så individuellt.
Cajsa

2016-08-20 - 18:43:22

Ha en fin kväll!!

2016-08-20 - 19:35:28

Tack har ikväll varit pp kräftskiva med släkten men jag har mått sådär så har i der dagen tagit alvedon så hoppas verkligen jag kan jobba hela veckan. Få tar det lugnt.

Hoppas din kväll också har varit bra

2016-08-21 - 00:32:22

Otroligt bra lista, denna behövde jag!

Svar: Kul att det gillas. Tyckte den va viktig att lägga upp.
Cajsa

2016-08-21 - 01:37:52

Otroligt bra lista, denna behövde jag!

Svar: jo, den är viktig. :) Var lite nervös över att lägga upp den dock.
Cajsa

2016-08-21 - 01:38:35

Et väldigt läsvärt inlägg <3

Svar: Tack finaste, kul att du gillar den! :)
Cajsa

2016-08-21 - 08:17:35

Känner igen allt!! Har själv haft ätstörningar! KRAM

2016-08-21 - 14:51:21

Känner igen allt!! Har själv haft ätstörningar! KRAM

2016-08-21 - 14:54:49

Känner igen allt!! Har själv haft ätstörningar! KRAM

Svar: ja, det är vanliga kommentarer man får. tyvärr..Men det handlar ju om okunskap.
Cajsa

2016-08-21 - 14:54:55

Så viktigt inlägg!!

Svar: Tack finaste. Kände jag med.
Cajsa

2016-08-21 - 18:48:01

Håller med på en del punkter, men framför allt hörde jag "Ska du äta allt det där??" alltså ironiskt framställt då man knappt hade något på tallriken.. inte så kul!

Svar: Nej, fy fan! Jag har dock inte hört den så mycket sedan jag blev vuxen men i tonåren. FY!
Cajsa

2016-08-21 - 20:40:10

Sjukt bra inlägg! Orsaken till dessa dumma kommentarer och frågor är ju just brist på kunskap om ämnet liksom. Viktig att du tar upp det. Tackar dig för detta!

Svar: Ja men precis och det va därför jag tyckte att detta inlägg var viktigt att lägga upp. Så att i alla fall mina vänner och de som läser min blogg får lära sig lite i alla fall. :)
Cajsa

2016-08-21 - 21:12:21

Ja måendet kan absolut påverka huden, så fort jag är stressad, eller inte mår bra på något sätt, så får jag finnar, blemmor, pormaskar, "prickar", munsår osv. så absolut...

2016-08-22 - 12:08:03

Ja måendet kan absolut påverka huden, så fort jag är stressad, eller inte mår bra på något sätt, så får jag finnar, blemmor, pormaskar, "prickar", munsår osv. så absolut...

Svar: Ja, usch. Jag får alltid finnar innan jag ska ha min mens också. :/ det är irriterande. Spelar ingen roll hur väl jag tar hand om min hud innan, de kommer i alla fall.
Cajsa

2016-08-22 - 12:08:03

Mycket bra och viktigt inlägg! Känner igen många av kommentarerna från när jag själv mådde som sämst i ätstörningar. Behöver verkligen komma ut hur människor kan säga istället för att fokusera på kropp och mat för det blir så fel.

Svar: Ja men verkligen! Folk tror att de vet hur de ska bete sig och att de vet vad ätstörningar is all about bara för att de vet vad ätstörningar och anorexia är. Men de vet inte egentligen.
Cajsa

2016-08-22 - 12:19:28

sv: idag har jag jobbat, vart på umo och gymmat dd? :)

2016-08-22 - 17:43:07

Det är så där fortfarande men hoppas verkligen det blir bättre snart

2016-08-22 - 21:02:38

Precis det är liksom inte tillräckligt inläsa på ämnet för att veta hur de egentligen ska bete sig.

Svar: nej men de tror att de vet allt.
Cajsa

2016-08-23 - 12:53:05

Ha en bra dag!!

2016-08-23 - 16:06:49

Mm så det är därför jag inte orka lägga ner mer engergi på bloggen just nu få hoppas jag mår bättre till Stockholm resan som är om 2 veckor

2016-08-23 - 17:29:36

SV: Inte kul :( Men jag mår bättre nu i alla fall. Hoppas du också gör det snart.

2016-08-23 - 20:57:21

jo men de är ju så tyvärr :/

2016-08-23 - 22:32:48

Allt bra?

2016-08-24 - 07:35:15

så bra inlägg vännen! <3

sv; bara ärlig fina du! <3

Svar: Vad bra att det uppskattas. :)
Cajsa

2016-08-24 - 21:40:33

känner igen mig i varje punkt, och varje punkt fick hjärtat att hoppa till av smärta, trots att jag nu har varit frisk (verkligen helt frisk, i både kropp och själ) under mer än två år.
Ätstörningar förstör liv, förstör relationer till familj och anda närstående, och tillslut så tar den död på en på riktigt om man inte tar sig ur. Verkligt träffande inlägg, och en ögonöppnare för personer som inte har varit med om det själva.
All styrka till dig att kämpa vidare och man kan bli frisk, hur hur otroligt det än känns när man väl är inne i det.

Svar: Ja, det är verkligen en skit-sjukdom! Skulle inte önska den på min värsta fiende. Skönt att höra att du är frisk! Bra kämpat! <3
Cajsa

2016-09-11 - 19:05:22
bloglovin
Namn:Cajsa Lindahl
Kommer ifrån:Sundsvall
Bor:Stockholm
Gör:Sångerska, show- & musikalartist och amatörfotograf.
Aktuell:Musiklärare
Inga tävlingar pågår just nu.

No showreel made or done yet. Still working on it.